8 от 10 стопанства в Германия залагат на дигитализацията в земеделието

дигитализацията в земеделието

Ново проучване показва до колко немските фермери залагат на дигиталното земеделие

Независимо дали става въпрос за високотехнологични селскостопански машини, мобилни приложения, роботика или дронове – дигитализацията е неразделна част от селското стопанство.

8 от 10 стопанства (82%) в Германия използват цифрови технологии или мобилни приложения в ежедневието си. Още 10% планират да започнат съвсем скоро. Това са резултати от представително проучване от името на дигиталната асоциация Bitkom, Германската асоциация на фермерите (DBV) и Landwirtschaftliche Rentenbank (LR), за които през февруари и март 2020 г. бяха анкетирани 500 фермери в Германия. Представяме резултатите по-долу.

  1. Най- разпространени технологии в земеделието

Особено разпространени са GPS управляваните селскостопански машини, които се използват от 45% от фермерите. Сред стопанствата, които отглеждат животни, интелигентните системи за хранене се използват от почти всеки втори с 46%.

40% от всички земеделски производители работят със земеделски приложения за смартфони или таблети. 40% също контролират своите дейности с помощта на системи за управление на ферми. Всеки трети (32%) вече използва интелигентно и прецизно приложение на пестициди или торове – така се запазват ресурсите и околната среда.

Почти всеки втори залага на Hightech-селскостопански машини.

  1. Сензори, дронове, роботи

Всеки четвърти (28%) използва сензорна технология, например за специфичен мониторинг на животните или за измерване на климатичните условия, почвата. 19% разчитат на прогнозна поддръжка, при която датчици и анализ на данни се използват за откриване на предстоящи повреди в системата и машината на ранен етап. Използването на роботиката е на малко по-ниско ниво спрямо всички режими на работа (12%). 21% от млечните ферми обаче вече използват роботи за доене.

Един от десет (11%) фермери използва дронове.

Някои използват изкуствен интелект дори за разпознаване на болести по растенията.

  1. Дигитализацията е шанс, но може да означава и високи разходи

(73 %) виждат голям потенциал в дигтализацията, а повече от половината виждат възможност за намаляване на разходите. Въпреки това дигитализацията е и предизвикателство за почти всеки втори земеделски стопанин. 40% също отчитат недостиг на служители с умения в областта на дигитализацията, а 17% дори я смятат за рискована. Земеделските производители смятат инвестиционните разходи, свързани с дигитализацията, за неизгодни (92%). Има и опасения за хакерските атаки и сигурността на информационните технологии (84%).

За да могат да отговорят на големите очаквания за дигитализация на земеделието, политиците все още имат да „пишат домашна работа“. Това показват и резултатите от проучването, 95% от анкетираните изискват широкообхватна мобилна мрежа и широколентово разширяване в селските райони, а 89% искат удобно и безплатно предоставяне на географски, ресурсни и метеорологични данни “, каза генералният секретар на DBV Бернхард Крюскен.

Вижте повече в нашия онлайн агро магазин за фермери

Секция продукти

Реколта БГ предоставя възможност за безплатно търсене на продукти за растителна защита по различни критерии

Реколта БГ предоставя възможност на всички вносители и търговци на продукти за растителна защита с регистрация в БАБХ да публикуват безплатно своите продукти на страниците ни.

Запишете се тук, за да получавате новини!

There is no form with title: "SEOWP: MailChimp Subscribe Form – Vertical". Select a new form title if you rename it.

Други продукти

Вижте всички продукти

Leave a Comment